domingo, 10 de marzo de 2013

EL CERVELL

És la víscera de forma ovoidal situada a l’interior del crani que regeix el funcionament i la vida de relació dels éssers vius. El cervell és sens dubte l'estructura més complexa de l'organisme. Les seves cèl·lules, les neurones, estan especialitzades i es comuniquen per senyals elèctriques i químiques.


Les neurones són totes diferents unes d’altres encara que comparteixen certes característiques estructurals, per la qual cosa es poden distingir en elles tres regions:


  • El cos cel·lular: Rep impulsos, integra i transmet informació. Format per un nucli prominent, citoplasma, ribosomes, un bon nombre de mitocondris i un aparell de Golgi.

  • Les dendrites:  S'uneixen entre elles mitjançant una unió discontínua anomenada sinapsis. Segons el tipus de sinapsis podem diferenciar dos tipus de dendrites les de tipus elèctric i les de tipus químic.

  • L'axó: Per l'axó transiten els impulsos nerviosos o potencials d'acció des del cos cel·lular cap a la següent cèl·lula. Els axons poden agrupar-se i formar el que anomenem fibra nerviosa.

    Un neurotransmissor és una molècula que utilitzen els animals per transmetre, amplificar i modular senyals elèctrics entre una neurona i una altra cèl·lulaEs coneixen unes 30 substàncies que tenen propietat neurotransmissora, i cadascuna d’elles actua de forma característica, sent excitadora o inhibidora sobre la neurona en què incideix. Les substàncies neurotransmissores es reparteixen per tot el cervell en grups de neurones que funcionen específicament amb aquest neurotransmissor determinat.


    El cervell és el suport fisiobiològic de la ment.

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario