domingo, 10 de marzo de 2013

LA MENT


La ment és la construcció psicològica que aglutina els actes de percepciócognicióemoció... És el que dóna consistència a les impressions i pensaments del subjecte, el que li permet tenir consciència i personalitat diferenciada de la resta. La ment s’ha d'entendre com el conjunt de facultats (capacitats) intel·lectuals i de les funcions psíquiques d’una persona, mentre que el cervell és el seu suport fisiobiològic.

   Segons el punt de vista adoptat, la ment pot ser un component del cervell o una entitat separada, pertanyent a un altre pla explicatiu.  Existirien tres vies principals d'abordar-ho: el dualisme, el materialisme i el emergentisme.

Hi ha hagut moltes teories sobre la ment i el seu funcionament. Les primeres especulacions documentades són de pensadors com ZoroastreBudaPlatóAristòtil, i altres antics filòsofs grecsindis i, posteriorment, musulmans. Tot i que molts d'aquestes filòsofs sovint afirmaven l'existència d'una ment còsmica, comú a tots els éssers humans o a tot l'univers, aquesta idea ha caigut en desús o ha estat adoptada per altres conceptes, així que modernament s'entén la ment com quelcom sobretot individual.

La majoria d'autors, en dibuixar possibles models mentals o imatges que expliquin com funciona, sostenen una visió modular de la ment, és a dir, la ment és l'agrupació de subconjunts de facultats més o menys independents que poden relacionar-se entre elles però que s'expliquen de diferent manera i que corresponen a activitats variades. Cada mòdul és específic, tot i que pot correspondre a més d'una àrea del cervell, i s'activa per defecte quan obté un estímul adequat a la seva expertesa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario