miércoles, 14 de noviembre de 2012

L'ésser humà



L' Homo sapiens és l'única espècie supervivent del gènere Homo. L' Homo sapiens va sorgir a l'Àfrica fa uns 150.000 anys. 


ANATOMIA

Aquesta espècie té unes faccions més suaus  No té la cavitat supraorbital marcada. És la única espècie que presenta un front diferenciat i una barbeta. La mandíbula es va recol·locar més cap enrere, per tant, l' Homo sapiens té aquesta part menys sobresortida que la resta d'espècies.

L' Homo sapiens té una musculatura menys desenvolupada que el neandertal. També té els braços lleugerament més curts que les cames, signe que l'estructura corporal ha canviat ja que aquesta espècie té un desplaçament bípede total.


L'ÉSSER HUMÀ

Els éssers humans som mamífers. El nostre període de gestació dura  9 mesos i en el moment en que naixem, el fet de ser mamífers ens dona una infància que recordem quan som adults.

El nostre tipus de desplaçament és el bipedisme el que ens proporciona una columna vertebral recta que provoca que el nostre tronc estigui erecte. A més, dóna llibertat a les mans per poder agafar objectes.

El que caracteritza principalment als humans és la tècnica, poder disposar d'eines provinents de la natura per arribar a una finalitat (tallar la carn, caçar un conill o pescar un peix).


Les primeres eines com els ganivets rudimentaris van sorgir amb l' Homo habilis, però l'Homo sapiens va perfeccionar aquestes eines i va introduir noves les quals podem dividir en quatre etapes.


  • Aparició de l'art, l'art corporal, els instruments musicals i la decoració s'objectes.
  • Creació de les agulles de cosir, ganivets més petits i afilats.
  • Ganivets de fulla molt, molt fina anomenada "fulla de llorer"
  • Enterraments més complexos, fulles de pedra per inserir als mànecs.


El fet de fer servir les eines i per tant, les mans, provoca una major utilització del cervell i un augment d’aquest. Això es deu a que, en el moment en que es fan servir les mans, al cervell es creen més connexions entre les neurones i les diferents àrees d’aquest i aquestes unions provoquen una major curiositat per fer servir les mans, donant lloc a una cadena tancada i per tant, un altre característica dels humans és un cervell molt desenvolupat intel·lectualment.



Tot i que el cervell de l'Homo sapiens a no ser tan gran com el cervell del neandertal, el cervell de l’Homo sapiens és més eficient i aquest fa servir més regió del seu cervell.

Els éssers humans tenim consciència del pas del temps, cosa que ens fa ser diferents de la resta d’éssers vius ja que, tenir noció del temps por fer que un humà sigui cruel, per exemple. En canvi, la resta d’animals actuen només pels estímuls i no pel passat. Això dona lloc a que l'ésser humà tingui sentiments.

Altres característiques com els enterraments, els rituals, la construcció de cabanyes, el llenguatge, les relacions entre els membres d’un mateix grup i l’aprenentatge són fets culturals, que altres grups també tenen però que l’ésser humà aplica conjuntament.

Per tant, l'ésser humà és un ésser viu molt complex 

No hay comentarios:

Publicar un comentario